Bas Kok - Kapampa

  • PDF
Gebruikerswaardering: / 0
LaagsteHoogste 

KapampaDe novelle Kapampa, lotgevallen van een headhunter van de Nederlandse schrijver Bas Kok biedt een satirische kijk op de Amsterdamse Zuidas tegen het decor van de economische crisis. De titel Kapampa verwijst naar een Afrikaanse vis. Deze speelt een kleine maar symbolische bijrol in het verhaal. De hoofdpersoon van Kapampa heet Sjoerd Blok, een op de rand van faillissement balancerende headhunter die zich tracht staande te houden in de wereld van CEO’s, financieel directeuren en andere zakenbobo’s.

De headhunter woont in een veel te dure negentiende-eeuwse kantoorvilla, rijdt in een zwarte patserbak en draagt Italiaanse maatpakken. En dit leventje kan hij amper nog bekostigen. Tot overmaat van ramp bezorgt zijn verwende, opstandige puberdochter hem allerlei kopzorgen. Ze komt met vreemde snuiters aanzetten, alsof de hoofdpersoon al niet genoeg aan zijn hoofd heeft.

Maar zijn grootste zorg is zijn lege opdrachtenportefeuille. Gelukkig komt er een droomopdracht uit de lucht vallen die zijn geldprobleem kan oplossen. Ewout van Lier, de autoritaire president-commissaris van een bedrijf aan de Amsterdamse Zuidas, doet een wel heel bijzonder beroep op hem. Hij moet in het geheim een disfunctionerende topman bij een bedrijf weglokken, opdat de gouden handdruk en andere vertrekbonussen achterwege kunnen blijven. Een fluitje van een cent, zeker omdat er al een riante functie klaarligt voor de overtollige topman. 

Maar de werkelijkheid is natuurlijk weerbarstiger dan verwacht. Er liggen allerlei frustrerende hindernissen te wachten op de zich rijk rekenende recruiter. In tal van humoristische scènes word je meegevoerd in de zenuwslopende geheime missie. Ondertussen krijgt de lezer een inkijkje in de wondere wereld van topmannen en managementgoeroes. Het einde biedt een even verrassende als overtuigende plotwending.

Kapampa is humoristisch én spannend. Je leest het in één ruk uit, af en toe onderbroken door een schaterlach. Maar achter het luchtige, spannende verhaal schuilt een serieuze psychologische analyse van het Nederlandse bedrijfsleven anno nu.

Het is daarmee ook een verhaal over de economische crisis, en het daaraan gekoppelde morele verval. De headhunter drijft een perfide handel met de ‘overtollige zielen’ van topmannen. Niet toevallig ontleent Bas Kok het motto van deze novelle aan De Dode Zielen van de Russische schrijver Nicolaj Gogol. Die gaat ook over een handelaar in overtollige zielen, en de morele crisis die daarmee gepaard gaat. Kortom, Kapampa is een dunne novelle met een kloeke inhoud.

Bestel dit boek bij Bol.com...